
27.10.2020 Sabah Raporu
Gün içerisinde Gilead Sciences, Gıda ve İlaç İdaresinin koronavirüse karşı bir tedavi olarak kullanılmak üzere şirketin ilacı olan remdesivir’i onaylamasından sonra % 5’ten fazla kazandı.
Bugün ayrıca piyasalar Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ile Hazine Bakanı Steven Mnuchin’in mali teşvik müzakerelerinde ilerleme kaydettiklerini bildirdi. Bunun üzerine endeksler gün boyu olumlu beklentilerin masada kalmasından dolayı alıcılı seyretti. Bugün ayrıca Morgan Stanley, gelişmekte olan piyasa para birimlerinde yukarı yönlü pozisyona döndü. Morgan Stanley, en beğendiği gelişmekte olan piyasa para birimlerini Brezilya Reali, Meksika Pesosu, Kolombiya Pesosu, Güney Afrika Randı ve Rus Rublesi olarak sıraladı.
Brexit konusunda ise bugün iki farklı açıklama geldi. Bunlar;
• Johnson’in Sözcüsü: AB ile mümkün olan en kısa zamanda bir anlaşmaya varmak bizim amacımız olmaya devam ediyor
• Deutsche Bank: Temel senaryo, İngiltere’nin AB ile önümüzdeki haftalarda Kanada benzeri bir serbest ticaret anlaşması yapması İç tarafta ise TCMB faiz kararının yansımalarını takip ettik.
Borsa İstanbul’ da gün boyu zayıf bir performans vardı ve kur cephesinde ise 7.95 seviyelerinde dengelenme çabası gördü. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise S400 ile alakalı konuştu. Erdoğan, S-400 testi yapıldı doğrudur, halen yapılıyor, Amerika’nın bu yaklaşımı kesinlikle bizi bağlamaz açıklamasında bulundu.
Son işlem gününde Avrupa’dan kısmen olumlu gelen PMI rakamlarını izledik. Pakete dair umutların devam etmesi ve virüse karşı aşı çalışmalarından iyi haberlerin gelmesi ons altın ve euro’ya kısmen pozitif yansıdı. Gelecek hafta Türkiye’den kapasite kullanım oranı, enflasyon raporu açıklanacak. Global tarafta ise AMB Faiz kararı, Avrupa Büyüme, ABD Kişisel Gelir ve Gider kalemleri önemle takip edilmelidir.
DOLAR/TL
TCMB’den piyasalar dün 200 Baz Puanlık bir faiz artışıydı bekliyordu. Ancak TCMB piyasa beklentilerinin aksine koridor stratejisiyle piyasalara mesaj vermeyi tercih etti. Karar sonrası kurda 7.98’lerde yeni bir rekora şahit olduk. Bugün ise dün yaşanan yükselişin bir kısmı sindirilmeye çalışıldı. TCMB’nin gelecek hafta enflasyon raporu sunumunu yapacak. Enflasyona dair olan beklentiler gelecekte faiz politikasına dair bize sinyal verecektir. Teknik anlamda 7.9500 seviyesi üzerinde kalıcı olunması durumunda 7.9700-7.9850-8.000 dirençleri gündeme gelebilir. Olası geri çekilmelerde ise 7.9470- 7.9160- 7.9000 destekleri mevcut.
ONS ALTIN
Ons altında pakete dair ılımlı beklentiler sert geri çekilmeleri engelliyor. Yine de ABD yardım peketine dair net bir adım atmazsa ons altında 1925 dolar üzerinde yeni bir direnç görmemiz pek mümkün durmuyor Geri çekilmelerde 1907-1900-1893 dolar seviyeleri takibimizde olmalı. Olası dirençler ise 1917-1925-1933 dolar olarak izlenebilir.
ONS GÜMÜŞ
Teknik anlamda 24.30 dolar üzerinde kalıcı olması önemli. Bu seviye üzerinde günlük kapanış olması durumunda 25.00- 25.15- 25.30 dolar dirençleri söz konusu. Ancak yeni bir alım kanalı açılması için Öncelikle 25.30 doların üzerinde en azından 4 saatlik kapanış şart.
GBP/USD
Hafta içinde Brexit’e dair olumlu beklentilerin olması pariteyi 1.31’lerin üzerine taşımıştı. Ancak bu beklentilerin bir kısmı fiyatlara dahil olmuş olabilir. Olası geri çekilmelerde 1.3040- 1.3000-1.2950 seviyeleri izlenebilir.
HAM PETROL
40 Dolar psikoloijik öneme sahip pivot seviyesi. Vaka sayılarının artması önümüzdeki dönemde ülkeleri yeni tedbir almalarına yol açarsa petrolde satışlar hızlanabilir. Ayrıca ABD cephesinde yardım paketi tartışmaları yine petrol fiyatlarınıda yakından ilgilelendiriyor. Olası anlaşma petrol yükseltir. Böyle bir durumda ilk etapta 41.00- 41.40-41.66 dolar dirençleri gündeme gelebilir.