
21.01.2022 Sabah Raporu
USDTRY
USDTRY – TCMB Para Politikası Kurulu, politika faizini piyasa beklentileri dahilinde %14 düzeyinde sabit bıraktı. Karar metninde küresel gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışlar, tedarik süreçlerindeki aksaklıklar ve döviz piyasasında yaşanan sağlıksız fiyat oluşumlarına bağlı olarak döviz kurlarına endeksli fiyatlama davranışlarının yakın dönem enflasyondaki yükselişte etkili olduğu belirtildi. ABD tarafında ise 15 Ocak ile biten haftada işsizlik maaşı başvuruları 286 bin ile beklentileri aşarak son üç ayın zirvesine çıktı. İkinci el konut satışları ise aralık ayında %4,6 azalış kaydetti. TCMB faiz kararı sonrası sınırlı düşüş gösteren Dolar/TL, bu sabah 08:30 itibariyle 13,41’li seviyelerden işlem görüyor. Dolar endeksi ise 95,71 seviyesinde bulunuyor.
EURUSD
EURUSD – Avrupa cephesinde enflasyon rakamları ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı C. Lagarde’ın söylemleri ön plandaydı. Euro Bölgesi’nde, aralık ayında yıllık enflasyon enerji fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle %5’e çıkarak verilerin toplandığı son 25 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Avrupa Merkez Bankası Başkanı C. Lagarde, Euro Bölgesi’nde enflasyonun ana yönlendiricisinin artan enerji fiyatları ve arz darboğazları olduğunu ve bu faktörlerin etkilerinde hafifleme olduğunda enflasyonun yavaş yavaş gerileceğini öngördüklerini söyledi. ABD’de işsizlik maaşı başvuruları, geçen hafta 286 bin ile 3 ayın en yüksek seviyesini gördü. Dalgalı seyrin kaydedildiği paritede 1,1358 – 1,1390 ve 1,1420 seviyeleri direnç, 1,1300 – 1,1273 ve 1,1243 destek noktalarıdır.
GOLD
XAUUSD – Ons altın 1840$ üzerine doğru tepkilerine başladı. Küresel piyasalarda, ABD 10 yıllık tahvil faizinin %1,90 seviyesinden %1,80 seviyesinin altına doğru gerilemesi, altının bu hareketini destekliyor. Altında diğer bir konu, jeopolitik riskler. Rusya ve Ukrayna arasında gerilim devam ediyor ve ABD’nin sert söylemleri var. Özellikle Rusya için ekonomik yaptırımlar kapıda şeklinde tehditleri bulunuyor. Bu gelişmeler, altının bu hafta hızlı yükselmesini sağlıyor. Güvenli liman algısının çalışıyor olması, altının bu seviyelere yükselmesine neden oldu. Ancak bu riskler azalmaya başlarsa, ons altında da düzeltme hareketi ilerleyen günler için beklenebilir. Ons altın için 1832$ – 1822$ – 1813$ destek noktaları, 1846$ – 1854$ ve 1862$ direnç noktaları olarak görülüyor.
GBPUSD
GBPUSD – Dün İngiltere’de önemli bir veri akışı bulunmazken, ABD tarafında ise 15 Ocak ile biten haftada işsizlik maaşı başvuruları 225 bin olan beklentinin üzerinde 286 bin olarak açıklandı. Veri son üç ayın zirve seviyesine işaret etti. ABD’de ikinci el konut satışları aralık ayında %4,6 azalış gösterirken, Philadelphia Fed İmalat Endeksi ise 20 olan beklentinin üzerinde 23,2 olarak açıklandı. ABD tarafında açıklanan veriler sonrası paritede dün kararsız seyirlerin yaşandığı gözlendi. Bugün İngiltere’de perakende satışlar ve tüketici güveni, ABD tarafında ise CB öncü göstergeler verisi izlenecek. Hafta başından itibaren kararsız seyirlerin hakim olduğu paritede 1,3570 – 1,3530 ve 1,3460 seviyeleri destek; 1,3660 – 1,3700 ve 1,3750 seviyeleri direnç olarak izlenebilir.
BRENT
BRENT PETROL – Petrol fiyatlarında bu hafta jeopolitik riskler baskın kaldı ve hızlı yükselişine neden oldu. Abu Dabi’ye yapılan drone saldırısı, Kerkük-Ceyhan boru hattında çıkan yangın derken fiyatlar hızlı yükseldi. Jeopolitik risklerin dağılmasıyla, fiyatlarda son iki gündür düzeltme hareketi görülüyor. Ana resimde hala yükselen trendini koruduğu görülüyor. ABD Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Biden’ın yükselişten rahatsız olduğunu ve stratejik petrol rezervlerin daha hızlı serbest bırakılması konusunda çalışmaların yapılacağı söyleniyor. İran nükleer anlaşmasıyla ilgili bir karar yok ancak ABD karar aşamasına yaklaştık şeklinde açıklamalarda bulundu. Brent petrol için 86,75$ – 85,94$ – 85,12$ destek noktaları, 87,59$ – 88,57$ – 89,40$ direnç noktaları olarak takip edilebilir.
DAX30
DAX30 – Fed’in daha agresif bir sıkılaşmaya gideceğine dair beklentiler ve jeopolitik riskler risk iştahı ve hisse piyasaları üzerinde baskı oluşturuyor. Son günlerde küresel hisse piyasalarında gün içerisinde toparlanma çabası izlense de tepki alımlarının sınırlı kaldığı ve satıcılı görünümün devam ettiği takip ediliyor. Fed’e dair beklentiler, tahvil faizlerinin seyri ve jeopolitik gelişmeler gündemdeki önemini koruyor. Avrupa borsaları dün günü toparlanma çabasıyla hafif alıcılı bir görünümle tamamlarken, DAX vadeli kontratı akşam saatlerinde gün içi kazançlarını geri verdi. Bu sabah da zayıf bir görünüm ortaya koyan DAX vadelisinde 15.614 – 15.526 ve 15.447 seviyeleri destek olarak takip edilebilir. Tepki alımlarında ise 15.734 – 15.802 ve 15.890 seviyeleri direnç konumundadır.
PİYASA ÖZETİ
TCMB dünkü toplantısında beklentilere paralel faiz oranlarında değişikliğe gitmedi ve politika faizini %14,0 olarak korudu. Karar metninde alınmış olan kararların birikimli etkilerinin takip edileceğini ifade edilirken, daha önceki toplantıda kullanılan ilk çeyrek boyunca ifadesi bu defa yer almadı. Fed’e ilişkin sıkılaşma beklentileri küresel risk iştahı üzerinde baskı oluşturmaya devam ederken, Rusya – Ukrayna arasındaki gelişmeler de önemini koruyor.TÜRKİYE : Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası yılın ilk faiz kararını açıkladı. Buna göre politika faizi piyasa beklentileri doğrultusunda %14 seviyesinde sabit tutuldu. Böylelikle 4 ayın ardından TCMB faiz indirim döngüsüne ara vermiş oldu. Karar metninde Türk lirasını öncelikleyen geniş kapsamlı bir politika çerçevesinin gözden geçirme sürecinin yürütüldüğü vurgulandı. Bununla birlikte bir önceki karar metninde yer alan ilk çeyrek vurgusu bu metinde yer almadı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın net döviz rezervleri 14 Ocak haftası itibariyle 7,5 milyar dolara geriledi. Yabancı yatırımcı art arda sekizinci haftada da hisse senedinde net satıcı olarak 2021’in başından bu yana en uzun çıkış serisini gerçekleştirdi. Yurt içinde bugün tüketici güveni ve gündeme dair gelişmeler izlenecek . EURO BÖLGESİ : Euro Bölgesi’nde, aralık ayında yıllık enflasyon enerji fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle %5’e çıkarak verilerin toplandığı son 25 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Avrupa Merkez Bankası Başkanı C. Lagarde, Euro Bölgesi’nde enflasyonun ana yönlendiricisinin artan enerji fiyatları ve arz darboğazları olduğunu ve bu faktörlerin etkilerinde hafifleme olduğunda enflasyonun yavaş yavaş gerileceğini öngördüklerini söyledi. Lagarde enerji fiyatlarının sonsuza dek yükselmeyeceğini, arz zinciri sıkıntılarının da çözüleceğini belirterek enflasyondaki düşüşün 2023 ve 2024’te devam edeceğini ifade etti. Lagarde konuşmasında Fed’e atıfta bulunarak “Fed’in yaptığı gibi hızlı tepki vermemek için nedenlerimiz var. ABD’de enflasyon daha yüksek” yorumunu yaptı. Almanya’da üretici fiyatlarında artış oranı Aralık ayında, tüm zamanların zirvesini görerek yıllık bazda %24,2 aylık bazda ise %5,0 arttı. Avrupa cephesinde ECB Başkanı C. Lagarde’ın söylemleri ve tüketici güveni takip edilecek. ABD : ABD Çalışma Bakanlığı’nın verilerine göre işsizlik maaşı başvuruları 15 Ocak ile biten haftada 55 bin artarak 286 bine yükseldi. Böylece ekim ortasından beri en yüksek seviye görülmüş oldu. ABD’de işsizlik maaşından yararlanan toplam kişi sayısı 8 Ocak ile biten haftada 1.635 milyon seviyesine yükseldi. Philadelphia Fed imalat endeksi ise ocak ayında 23,2 olarak tahminlerin üzerinde gerçekleşti. Mevcut konut satışları ise Aralık 2021’de aylık bazda %4,6 azalarak piyasa beklentilerinin altında kaldı. Ülkede ikinci el konut satışları, Aralık 2021’de bir önceki yılın aynı ayına göre ise %7,1 azaldı.