
16.04.2021 Sabah Raporu
PİYASA ÖZETİ
Dün, iç tarafta; bir süredir dikkatlerin çevrildiği TCMB/PPK kararları takip edildi. Karar metninde; faiz oranlarının sabit bırakıldığı ve enflasyon hedefine ulaşana kadarki süreçte faizin enflasyondan yüksek olmaya devam edeceği belirtilirken, buna karşın; “gerektiğinde ilave sıkılaştırma yapılacağına” dair ifadenin metinden çıkartılması ile TL kurlarında dalgalanmalar ortaya çıktı. Akşamüzeri ABD tahvil faizlerindeki geri çekilmelerle ise TL lehine fiyatlamalar biraz daha ön plana çıktı. Küresel tarafta ise; kısmen satış baskısı ile başlanılan günün devamında; ABD ve Rusya’nın karşılıklı yaptırım ve nota hamlelerinin bir miktar tedirginliği ortaya çıktı. Yine, günlük bazda Covid-19 vaka sayılarında 800 Bin seviyelerinin yeniden aşılması ile 3.dalga endişelerinin giderek arttığı bir ortamda; AstraZeneca ve Johnson&Johnson aşılarının kullanımına bazı ülkelerde ara verilmesi de diğer tedirginlik unsurlarıydı. Buna karşın, güvenli liman fiyatlamaları ile tahvillere gelen taleple; ABD’nin uzun vadeli tahvil faizlerinde görülen sert geri çekilmeler ve ABD’de açıklanan Haftalık İşsizlik Maaşı Başvurularında 576 Bin ile 19 Mart 2020’den bu yana en düşük seviyenin görülmesi ile borsalar, emtialar ve ABD Doları’nın karşısındaki para birimlerinin çoğunda pozitif fiyatlamalar ortaya çıktı. Diğer taraftan, dün akşam ABD Hazinesi’nin duyurduğu raporda: Hazine Tahvillerindeki yabancı çıkışının 65 Milyar Dolar ile 2018 Aralık ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaşması dikkat çekti. Ancak, bu durumun; geçen ayki tahvil faizi rallisinde daha yüksek getiri sağlamak için ve yine Japonya’daki Mart mali yılsonuyla alakalı olabileceğine dair öngörüler; piyasalardaki olası bir panik havasını engelledi. Küresel tarafta haftanın son işlem gününde de; 3. Dalga endişeleri kapsamında Pandeminin durumu(aşılama ve karantina gelişmeleri dahil) öncelikli olarak takibimizde olacak. Ticaret savaşları ve jeopolitik riskler gibi diğer kritik hususların da önem arz edeceği günün, ekonomik takvimine; Çin’den gelen kritik veriler ile başladık. Günün devamında da; Euro Bölgesi’nin TÜFE rakamları, ABD’nin Konut Başlangıçları ve İnşaat İzinleri gibi kritik veriler ve yine tahvil piyasalarında oluşacak fiyatlamalarla da piyasalarda oynaklıklar oluşabilir. İç tarafta da; CDS ve tahvil hareketleri, jeopolitik meseleler ve PPK kararlarının yankıları ile TL varlıklarında volatil işlemler görebiliriz.
USDTRY
Dünkü işlem gününde; bir ara 8.16 direnç seviyesine doğru yükselen USDTRY’de, günün kapanışı; 8.01 civarından oldu. Yeni işlem gününde şuan için; 8.03 civarında fiyatlama görülen kurda, olası geri çekilmelerde; 7.99 bölgesi önem arz edecek. Zira, buranın kırılması halinde; TL lehine işlemler ivme kazanabilir. Diğer taraftan, yeniden 8.09 üzerine yerleşme durumunda ise; 8.16 ve 8.22 direnç seviyeleri yine takibe alınabilir.
EURUSD
Dünkü işlem gününde dalgalı seyir sonrasında; 1.1965 civarından negatif kapatan EURUSD’de, yeni günde de şuan için; bu bölgeye yakın fiyatlama görülmekte. Paritede, yukarı yönlü denemelerde 1.1990 direnci; bu yöndeki işlemlerin devam edip etmeyeceği açısınan kritik bir bariyer olacak. Diğer taraftan, olası USD lehine işlemlerde ise; 1.1945, 1.1920 ve 1.1890 destek noktaları ilk etapta izlemeye alınabilir.
GOLD
Dünkü işlem gününde; ABD tahvil faizlerinin geri çekilmesinden nemalanarak 1769 Dolar direnç seviyesine kadar tırmanan ONS ALTIN’da, 1763 Dolar civarından kapanış görülmüştü. Şuan için dünkü kapanışın kısmen üzerinde hareket eden Değerli Metal’de, 1747-1755 bölgesi üzerinde kalıcılığın devamıyla 1769 direnç seviyesinin de aşılması halinde; ilerleyen süreçte 1800 Dolar seviyelerinin üzerine denemeler görebiliriz. Diğer yandan, olası geri çekilmelerde yine takibimizde olacak olan 1755-1747 bariyerinin kırılması halinde ise; kısa vadeli yeni bir satış baskısı ortaya çıkabilir.
GBPUSD
Dünkü işlem gününde de; önceki gün olduğu gibi 1.3810 seviyesine doğru yükselen GBPUSD’de, yine buranın geçilememesi ile geri çekilmeler oluştu ve 1.3785 civarında kapanış gördük. Yeni günde ise, şuan için 1.3760 civarında satış ağırlıklı işlemler gözlemlenmekte. Bu bağlamda, geri çekilmelerin devam etmesi halinde; 1.3730, 1.3690 ve 1.3665 destek noktaları takibe alınabilir. Diğer taraftan, yeniden oluşabilecek yukarı yönlü hareketlerde ise; kritik 1.3795-1.3810 direnç bariyeri bir kez daha izlemeye alınabilir.
WTI
65.50 kritik bölgesinin geçilmesiyle birlikte; dünkü işlem gününde de alım ağırlıklı işlemlerin devam ettiği emtiada, 66.80 civarından kapanış gördük. Yeni günde de, şuan için 67.05 civarında alım ağırlıklı işlemlerin görüldüğü emtiada, bu bağlamda yukarı yönlü hareketlerde; 67.50-68.10 direnç bölgesi takibimizde olacak. Diğer taraftan, emtiada yeniden oluşabilecek geri çekilmelerde ise; 66.80, 66.15, 65.50 ve 65.00 destek seviyeleri izlemeye alınabilir.
DAX30
Dünkü işlem gününü; 15293 seviyesinden pozitif kapatan DAX30 endeksinde, yeni işlem gününde; -küresel risk alma iştahının şuan ki durumuna göre- yatay negatif başlangıç yapılabileceğini düşünmekteyiz. Teknik olarak bir süredir takibimizde olan yatay kanalın üst bandına yakın olan endekste, bu bağlamda 15300 seviyesinin üzerine kalıcılıkla çıkılması halinde; yeni rekor denemeleri görebiliriz. Diğer taraftan, yatay bant içi kalıcılık halinde yeniden oluşabilecek satıcılı işlemlerde ise; yine 15165 destek seviyesini yine takipte olacağız.