
14.04.2021 Sabah Raporu
PİYASA ÖZETİ
Küresel tarafta dünkü işlem gününe; ABD tahvil faizlerindeki yükselişler ve ABD Hazine Bakanlığı’nın Çin’i kur manipülatörü ilan etmeyi değerlendirdiğine dair haber akışlarının etkisiyle risk alma iştahında zayıflama ile başladık. İlerleyen saatlerde; ABD Hazine Bakanı Janet Yellen’ın, Çin’i kur manipülatörü olarak tanımlamak istemediğine dair haber akışlarının gelmesi ile risk iştahı tekrar toparladı. Öğlen saatlerinde, ABD’de kullanılan Johnson&Johnson’un tek dozluk Covid-19 aşısının bazı hastalar üzerinde kanda pıhtılaşmaya neden olması nedeniyle; FDA tarafından kullanımının durdurulmasının tavsiye edildiğine yönelik akışları ile bir ara risk iştahına daralma ortaya çıktı. Akabinde ise, ABD’de açıklanan TÜFE rakamlarındaki yükselişin; –her ne kadar senelik datalar biraz da baz etkisi kaynaklı olsa da- güçlü talebe dair umutları artırması ile tekrardan risk iştahı toparlanma gösterirken, Çin Başbakanı Li Keqiang tarafından: Çin ve ABD’nin iletişimlerini artırması gerektiğine dair söylemi de pozitifti. Rusya-Ukrayna gerilimi üzerinden artış gösteren jeopolitik risklerin de etkili olmaya devam ettiği iç tarafta ise, dikkatler ayrıca; kabine toplantısından çıkacak karantina tedbirlerindeydi. Açıklanan kararların, ekonomi açısından görece iyimser olması sonrasında kurlarda TL lehine işlemler ortaya çıktı. Küresel tarafta yeni günde de; Pandeminin durumu(aşılama ve karantina gelişmeleri dahil) öncelikli olarak takibimizde olacak. Ticaret savaşları ve jeopolitik riskler gibi diğer kritik hususların da önem arz edeceği günün, ekonomik takviminde takip edeceğimiz; FED ve ECB Başkanlarının açıklamaları ile tahvil piyasalarında oluşacak fiyatlamalarla da piyasalarda oynaklıklar oluşabilir. İç tarafta da; yarınki TCMB/PPK toplantısı öncesinde, jeopolitik meselelere dair haber akışları ile birlikte TL kurlarında fiyatlamalar şekil bulabilir.
USDTRY
Dünkü işlem gününde; akşamüzeri başlayan geri çekilmeler sonucunda 8.10 civarında kapanış gördüğümüz USDTRY’de, yeni güne yatay başlangıç yaptık ve şuan için; dünkü kapanışa yakın fiyatlarda sığ işlemler görmekteyiz. Bir süredir takibimizde olan 8.2-8.09 yatay kanalınınn alt bandına yakın fiyatlamalar nedeniyle 8.09’un kırılması halinde; 8.04 ve 7.99 destek noktaları ilk etapta izlenecek olup, özellikle 7.99’un da kırılması durumunda; TL lehine işlemler derinleşebilir. Diğer yandan, kurda yatay kanalın içerisinde kalıcılık halinde yeniden oluşabilecek yukarı yönlü ataklarda ise; 8.16 ve 8.22 direnç seviyeleri bir kez daha takibe alınabilir.
EURUSD
Dünkü işlem gününde; yukarı yönlü atakların devam etmesi ile 1.1920 bölgesini de aşan EURUSD’de, yeni işlem gününde de bu yöndeki işlemlerin devamı ile şuan için 1.1960 civarında fiyatlama görülmekte. Euro lehine işlemlerin devam etmesi halinde; 1.1990 direnç seviyesi kritik olacak. Diğer yandan, olası geri çekilmelerde ise; 1.1920 ve 1.1890 destek noktaları ilk etapta tekrardan izlemeye alınabilir.
GOLD
Dünkü işlem gününü; 1745 Dolar seviyesinden alıcılı kapatan ONS ALTIN’da, yeni işlem gününde ise şuan için; 1742 Dolar civarında kısmen satıcılı işlem görmekteyiz. Günün devamında da bu yöndeki işlemlerin devam etmesi durumunda; 1738, 1727, 1720 ve 1712 destek noktaları takip edilebilir. Yeniden oluşabilecek yukarı yönlü ataklarda ise; kritik 1747-1755 direnç bariyerinin aşılıp aşılmayacağı yine önem arz edecek.
GBPUSD
Dünkü işlem gününü; 1.3750 seviyesinden kısmen alıcılı kapatan GBPUSD’de, yeni günde de şuan için; alıcılı işlemlerin devamıyla 1.3775 civarında fiyatlama görmekteyiz. Bu yöndeki hareketlerin devamıyla 1.3790 bölgesinin de aşılması halinde; teknik olarak GBP lehine işlemler ivme kazanabilir. Öte yandan, paritede yeniden görülebilecek geri çekilmelerde ise; 1.3755, 1.3730 ve 1.3690 destek noktaları bir kez daha izlemeye alınabilir.
WTI
Dünkü işlem gününü; 64 Dolar seviyesine yakın pozitif kapatan BRENT PETROL’de, yeni işlem gününde de şuan için alıcılı işlemlerin devamıyla 64.10 civarında fiyatlama görülmekte. Bu yöndeki hareketlerin devam etmesi halinde; 64.75 ve 65.50 direnç seviyeleri ilk etapta takip edilecek olup, özellikle de 65.50’nin aşılması durumunda; alıcılı işlemler ivme kazanabilir. Öte taraftan, yeniden görülebilecek geri çekilmelerde ise; 63.60, 62.80 ve 62.20 destek seviyeleri izlemeye alınabilir.
DAX30
Dünkü işlem gününü; 15263 civarından kısmen pozitif kapatan DAX30 endeksinde, yeni işlem gününde de; küresel risk alma iştahının şuan ki durumuna göre- pozitif başlangıç yapılabileceğini düşünmekteyiz. Teknik olarak bir süredir yatay bant aralığında işlemler görülen endeks için, bu bağlamda; 15270-15165 bandını yine takipte olacağız. Alıcılı işlemlerde, 15270 bölgesi üzerinde kalıcılı fiyatlamalar görülmesi durumunda; yeni rekor denemeleri gündeme gelebilecekken, olası geri çekilmelerde 15165 destek noktasının kırılması halinde ise; yeni bir kısa vadeli düşen trend oluşumu söz konusu olabilir.