
06.04.2021 Sabah Raporu
PİYASA ÖZETİ
Küresel Tarafta Paskalya Tatilleri Sona Erdi !
Yeni haftanın ilk işlem gününe iç tarafta, TL kurlarında değer kayıpları ile başlanırken; merakla beklenen enflasyon rakamlarının beklentilerin üzerinde artış göstermesi sonrasında 15 Nisan TCMB/PPK toplantısı için faiz indirim ihtimalinin zayıflaması ile kurlarda kısmen geri çekilmeler oluştu. ABD Tahvil faizlerinde Cuma günü başlayan yükselişlerin dün sabah da devam etmesi ile bir miktar baskı altına giren küresel varlıklarda ise, yine; Pandemide 3.dalga kapsamındaki kapanmalara dair endişeler ve son günlerde artış gösteren jeopolitik risklerle de tedirginlik hâkimdi. Öğleden sonra; ABD ve Rusya’nın Ukrayna konusunda temas halinde olduğuna dair gelen haber akışlarının yanı sıra, İngiltere’de normalleşme adımlarının devam edeceğine dair açıklamalar ile birlikte fiyatlamalar pozitife döndü. Avrupa tarafındaki birçok ülkenin Paskalya tatillerini devam ettirmesi ile bölgeye dair ekonomik verilerin açıklanmadığı günde, ABD’de açıklanan önemli datalarda ise; Markit Hizmet ve ISM İmalat Dışı PMI’ları beklentilerden iyi gerçekleşme gösterirken, ülkenin Fabrika Siparişleri ise öngörülerden daha yüksek daralma gösterdi. Yeni günün küresel ekonomik takviminde; ABD’de açıklanacak olan JOLTS datası ve EIA’nın kısa vadeli enerji görünüm raporu takip edilecek. Haber akışlarında da yine; Pandeminin ve bu bağlamda aşılamanın ve kimi ülkelerdeki yeni karantina tedbirlerinin durumu öncelikli olarak önem arz edecek. İç tarafta ise, kurlar açısından; TÜİK’in dün açıkladığı enflasyon verileri sonrasında TCMB’nin 15 Nisan PPK kararlarına yönelik beklentiler ve iç siyasi/jeopolitik meseleler gibi konular fiyatlamalar üzerinde etkili olabilir
USDTRY
Dünkü işlem gününe USD lehine işlemler ile başladıktan sonra TL lehine işlemlerin ön plana çıktığı kurda, 8.10 civarından kapanış görüldü. Yeni günde ise, şuan için 8.11 seviyesinin kısmen üzerinde fiyatlama görülmekte. İç piyasaların açılması sonrasında fiyatlamaların daha çok şekil bulabileceği kurda, dünkü işlemlerin devamı niteliğinde geri çekilmeler oluşması halinde; 8.05-7.85 destek bariyeri yine önem arz edecek.
EURUSD
Dün, öğleden sonra Euro lehine işlemlerin ön plana çıktığı paritede; kritik 1.1815 direnç seviyesi civarında kapanış görüldü. Yeni günde de, 1.1815 seviyesinin kalıcılıkla aşılması halinde; alıcılı işlemler ivme kazanabilir.
GOLD
Dünkü işlem gününü dar aralıkta dalgalı seyir ile geçiren emtiada, yeni günde şuan için 1735 civarında alıcılı işlemler görülmekte. 1747-1755 bölgesinin de aşılması halinde; 1769 seviyesi ilk kritik direnç olarak takip edilecek olmakla birlikte alıcılı işlemler ivme kazanabilir.
GBPUSD
Dünkü işlem gününde, yeniden Pound lehine işlemlerin ön plana çıktığı paritede; 1.3900 civarından kapanış görüldü. Kritik 1.3875 seviyesinin aşılması sonrasında alıcılı işlemlerin devam edebileceği paritede, bu kapsamda 1.4000 seviyesi; bir diğer kritik direnç bölgesi olarak takibimizde olacak.
WTI
Yeni haftaya; kısmen satıcılı başlayan BRENT tipi ham petrolde, 62.25 seviyesinden kapanış gördük. Şuan için 62.50 civarına yakın fiyatlama görülen emtiada, 62.25 seviyesinin altına yeniden satış baskısı oluşması durumunda; 61.60, 61.25 ve 60.90 destek noktaları da takibe alınabilir.
DAX30
Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde olduğu gibi, dün de Paskalya tatili nedeniyle kapalı olan DAX30’da; haftanın ilk işlem gününe pozitif başlangıç beklemekteyiz. Bu kapsamda, zaten rekor düzeylere yakın kapanış yapmış olan endekste;. Olası geri çekilmelerde ise; 15125 seviyesi ilk önemli destek noktası olarak takip edilebilir.