
01.02.2022 Sabah Raporu
USDTRY
USDTRY – Haftaya Türk lirasının dolar karşısında değer kazanarak başladığını gördük. Dün yurt içinde açıklanan verilere göre dış ticaret, aralık ayında 6,79 milyar dolar açık verirken, 2021 toplam dış ticaret açığı ise 46,13 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2021 yılında ülkeyi ziyaret eden yabancı ziyaretçi sayısı 30,04 milyon kişi oldu. TCMB, hükümete gönderdiği açık mektupta, liralaşma sürecinin orta vadede fiyat istikrarına kalıcı katkı sağlamasının beklendiğini bildirdi. ABD tarafında ise Fed üyesi M. Daly, Fed’in yüksek enflasyon ile mücadelede mart ayında faizleri artırabileceğini söyledi. Bugün yurt içinde ve ABD’de imalat PMI verileri takip edilecek. Dolar/TL, bu sabah saat 08:30 itibariyle 13,30’lu seviyelerden işlem görüyor.
EURUSD
EURUSD – Euro Bölgesi ekonomisi, koronavirüs tedbirlerinin sıkılaştığı 2021’in son çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla %0,3 büyüme kaydetti. Euro Bölgesi’nde GSYH, 2021’in dördüncü çeyreğinde 2020’nin aynı dönemine göre ise %4,6 yükseldi. Almanya’da tüketici fiyat endeksi bir önceki aya göre %0,4 artış gösterirken, yıllık bazda %4,9 oranında arttı. ABD’de açıklanan önemli veri akışı bulunmazken, gündeme dair gelişmeler takip edildi. Dolar endeksi Fed Başkanı Powell’ın şahin tondaki açıklamaları sonrası 18 ayın zirvesini test ederken, dün itibari ile geri çekilme yaşandı. Paritede bu geri çekilmeyle toparlanma yaşanırken, 1,1272– 1,1312 ve 1,1360 direnç seviyeleridir. Geri çekilmelerde ise 1,1218 – 1,1186 ve 1,1146 izlenen destek seviyeleridir.
GOLD
XAUUSD – Ons altın 1800$ çevresinde tutunmaya çalışıyor. Dolar endeksinin 97,00 puanın altına doğru gevşemesi, altın üzerinde de etkili oluyor ve ons altının sınırlı da olsa 1800$ seviyesine doğru yükselişini destekliyor. Geçtiğimiz hafta Fed toplantısı takip edildi. Bu haftada Fed üyelerinin konuşmaları izleniyor. Dün üyelerden gelen bazı açıklamalara bakıldığında, mart ayında faiz artışına sıcak baktıklarını ve faiz artış hızının enflasyondaki görünüme bağlı olduğunu belirtiyorlar. Fed’in faiz artırmaya hazırlandığı bu ortamda ons altında güçlü kalamıyor. Baskı altında olduğu için zayıf seyir sürüyor. Bugün ABD’de imalat PMI ve ISM imalat PMI verileri takip edilecek. Ons altın için 1809$ – 1820$ – 1832$ direnç noktaları, 1792$ – 1780$ – 1770$ destek noktaları olarak bulunuyor.
GBPUSD
GBPUSD – İngiliz Sanayi Konfederasyonu, İngiltere’de işletmelerin omicron varyantı nedeniyle son üç ayda Nisan 2021’den bu yana en yavaş hızda büyüdüğünü bildirdi. ABD tarafında ise Fed üyesi M. Daly, Fed’in yüksek enflasyon ile mücadelede mart ayında faizleri artırabileceğini söyledi. Bugün İngiltere’de imalat PMI verisi takip edilecek. ABD tarafında ise ISM imalat PMI ve JOLTS verileri izlenecek. Haftaya dolar endeksinde yaşanan düşüşlere paralel paritede de yukarı yönlü hareketler ile başlandığı görüldü. Bu bağlamda paritede 1,3460 seviyesi üzerindeki fiyatlamalarda 1,3530 ve 1,3600 seviyeleri yukarı yönlü hareketlerde takip edilebilir. Aşağıda ise 1,3400 seviyesi altında 1,3360 seviyesi önemli destek olup, bu seviye altında 1,3300 seviyesi gündeme gelebilir.
BRENT
BRENT PETROL – Petrol fiyatları yeni aya yükselişini koruyarak başladı. Son günlerde, jeopolitik riskler nedeniyle petrol fiyatlarındaki yükseliş devam ediyor. Rusya ve Ukrayna arasındaki tansiyon hala dinmediği için piyasa bu konuyu yakından takip ediyor. Olası tansiyonun daha da artması, fiyatların daha da yükselmesine neden olabilir. Yarın OPEC+ grubunun aylık toplantısı olacak. Yeni bir karar çıkması beklenmiyor. Mevcut kararın korunması bekleniyor. Yine de yarın gruptan çıkacak söylemler, piyasaların gündeminde olacaktır. Petrol fiyatlarında kısa vadede kar satışları görülebiliyor. Ancak ana resimde hala yukarı yönlü potansiyelini koruduğu gözlemleniyor. Brent petrol için 88,69$ – 87,72$ – 86,97$ destek noktaları, 90,27$ – 91,26$ – 92,22$ direnç noktaları olarak takip edilebilir.
DAX30
DAX30 – Risk başlıklarının etkisiyle satış baskısının ön plana çıktığı küresel hisse piyasalarında son günlerde ise ABD borsaları öncülüğünde bir toparlanma çabası etkili oluyor. Ancak mevcuttaki risk başlıkları gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Almanya’da dün açıklanan ocak ayı enflasyon rakamı yıllık bazda %5,1 olarak gerçekleşirken, beklenenden daha az geriledi. Avrupa borsaları dün günü yükselişlerle tamamlarken, DAX vadeli kontratı ABD borsalarında akşam saatlerinde etkili olan alımların etkisiyle kazançlarını devam ettirdi. Bu sabah hafif alıcılı bir seyrin izlendiği DAX vadelisinde yükselişlerde 15.572 – 15.656 ve 15.755 seviyeleri direnç olarak takip edilecektir. Yeniden satışların yaşanması halinde ise 15.474 – 200 günlük üssel ortalama (15.374) ve 15.256 seviyesi gündeme gelebilir.
PİYASA ÖZETİ
Rusya – Ukrayna arasında devam eden gerilim ve Fed’e ilişkin artış kaydeden sıkılaşma endişeleri ocak ayının ikinci yarısında piyasalar üzerinde baskı oluştururken, risk başlıkları gündemdeki yerini korumasına karşın son günlerde risk iştahında toparlanma çabası etkili oluyor. Fed üyelerinden gelen açıklamalarda faiz artırımı için mart ayı söylemleri devam ediyor. Bugün yurt içinde ve küresel çapta imalat PMI rakamları açıklanacaktır.TÜRKİYE : Türkiye İstatistik Kurumu Aralık ayına ilişkin dış ticaret verilerini yayımladı. Aralık ayı verileriyle 2021 yılı tamamına ilişkin dış ticaret performansı da belli oldu. Buna göre 2021’de dış ticaret açığı %7,5 gerileyerek 46,13 milyar dolar oldu. Yılın tamamında ihracat 225,29 milyar dolar olurken, ithalat da 271,42 milyar dolar olarak kaydedildi. Aralık verilerine göre ise dış ticaret açığının hızlı yükseliş kaydettiği görüldü. Merkez Bankası Kanunu uyarınca banka 2021’de enflasyon hedefinden sapıldığı için hükümete açık mektup gönderdi. Mektupta TCMB’nin sürdürülebilir fiyat istikrarını hedefleyen bir çerçevede, uzun vadeli ve kalıcı başarı sağlayacak şekilde geniş kapsamlı bir temel para politikası gözden geçirme sürecini başlattığı, liralaşma stratejisinin bu sürecin asli unsurunu oluşturduğu ifade edildi. Resmi Gazete’de Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi hakkında Tebliğ yayımlandı. Tebliğ’de “Merkez Bankası, bankanın mevduat hesabına uygulayacağı azami faiz oranını belirlemeye yetkilidir.” Denildi . EURO BÖLGESİ : Euro Bölgesi ekonomisi, koronavirüs tedbirlerinin sıkılaştığı 2021’in son çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla %0,3 büyüme kaydetti. Euro Bölgesi’nde GSYH, 2021’in dördüncü çeyreğinde 2020’nin aynı dönemine göre ise %4,6 yükseldi. Almanya İstatistik Ofisi’nin verilerine göre tüketici fiyat endeksi bir önceki aya göre %0,4 artış gösterirken, yıllık bazda %4,9 oranında arttı. Ülkede elektrikte %40, gazda %46, kuru gıdada %35, süt ürünlerinde %15 ve içecekte %20 artış olduğu ifade edildi. Euro Bölgesi’nde enflasyonun 2021’de tedarik zinciri sıkıntıları ve enerji maliyetlerindeki artışla zirve seviyelere yükselmesinin ardından bu yıl başında yavaşlaması bekleniyordu. ABD : ABD’de Başkan Joe Biden yönetiminin, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali durumunda Kremlin’e yakın elitler ve ailelerine yaptırım getirmeye hazırlandığı belirtildi. San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, ABD Merkez Bankası’nın yüksek enflasyonla mücadele etmek için Mart ayı başında faiz oranlarını artırabileceğini söyledi.Beyaz Saray, Biden ve Emir Al Sani arasında gerçekleştirilen görüşmeye ilişkin yazılı açıklama yaptı. ABD Başkanı Joe Biden ve Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, Beyaz Saray’da yaptıkları görüşmede küresel enerji kaynaklarının istikrarının sağlanması ve Afganistan dahil birçok ikili ve bölgesel konuyu ele aldı.